Over ons

Laten we starten met een stukje Heerenhoeve geschiedenis. Wij, John en Mariëlle Vesseur, zijn elkaars jeugdliefdes. Tijdens onze jeugd woonden we heel dicht bij elkaar - zonder elkaar te kennen. Terwijl we in het buitengebied van Tilburg woonde en verder iedereen 'kende'. We zijn beide op een boerenbedrijf opgegroeid: het werken op de boerderij zit ons in het bloed. Na zes jaar verkering te hebben gehad zijn we in 1992 getrouwd en op de boerderij gaan wonen die we in maatschap met John zijn ouders runde. Mariëlle was destijds verpleegkundige en werkte in het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. In 1994 werd ons eerste kindje geboren: Esmée en er volgde nog drie kindjes - Cas, Maud en Lars.

In 2001 hebben wij de stap gezet om Tilburg te verruilen voor Oostburg. Onze keuze viel op het prachtige Zeeuws-Vlaanderen: het perfecte gebied om een nieuwe boerderij op te starten. Wat stonden we te kijken van de ruimte die Zeeuws-Vlaanderen ons bood. Inmiddels wonen we al bijna twintig jaar in dit prachtige gebied met de zee binnen handbereik op onze fijne Heerenhoeve boerderij. Met ons verhaal herhaalt de geschiedenis van de Vesseur's zich, de opa van John verruilde in de jaren '20 Amsterdam voor Tilburg. Onze oudste dochter woont momenteel in Amsterdam wat de cirkel weer rond maakt.

Het werk op de boerderij doen wij dus beide al ons hele leven, eind 2019 begon het te kriebelen om meer met ons bedrijf te doen: om mensen die interesse hierin hebben meer te leren over het leven op de boerderij. Vanaf dat moment zijn wij door middel van Klasseboeren en rondleidingen mensen gaan uitnodigen om mee te kijken met ons boerderijleven.  Sinds juli 2020 zijn wij begonnen met onze zuivelverwerking waarbij wij ijs, vla en yoghurt maken van de melk van onze koeien. Het is fantastisch om met de melk van onze koeien zelf een eindproduct te maken waar wij zo ontzettend trots op zijn. Het uitnodigen van mensen op onze boerderij was de beste keuze ooit: wat genieten wij van het contact met jullie! 

Onze boerderij

Onze boerderij is een traditioneel melkveebedrijf met beweiding van onze koeien. Ieder voorjaar gaan onze koeien weer naar buiten en grazen ze tot het najaar in de wei - of luieren ze lekker in de zon. Het melken van de koeien gebeurt door twee Lely melkrobots. De koeien worden gemiddeld zeker drie keer per dag gemolken door de robot. De koe kiest zelf wanneer zij de robot inloopt. Daarnaast stellen wij hoge eisen aan de verzorging van onze koeien en de biodiversiteit op onze boerderij, hieronder vertellen wij hier graag meer over. 

 

  • Hycare programma

Op onze boerderij werken wij volgens het Hycare programma, dit programma is erop gericht dat je de beste zorg biedt aan je koeien. Door te werken via Hycare vergroot je het comfort voor de koe en zet je een stap in duurzaamheid door de levensduur van je koeien te verhogen. De speerpunten waar wij mee werken zijn gefocust op hygiëne – we hebben een uitgebreid schoonmaakplan bij de robots en de kalverhuisvesting waarbij wij altijd eerst grondig schoonmaken en daarna desinfecteren. Een ander speerpunt is water – belangrijk binnen het Hycare programma is dat het water wat de koeien te drinken krijgen kwalitatief goed is. Om aan dit speerpunt te voldoen wordt het drinkwater voor de koeien regelmatig gecontroleerd. Daarnaast hebben we extra brede drinkbakken zodat de koe altijd voldoende ruimte heeft om het water tot zich te nemen. Het derde speerpunt is gezondheid – als een koe gemolken is en de robotruimte verlaat dan loopt zij over een verzorgende mat, waardoor de klauwen gereinigd worden hierdoor ontstaan minder klauwproblemen. Een ander onderdeel van gezondheid is dat onze koeien ondersteunende producten krijgen na het kalveren om het energieniveau op peil te houden.

 

  • APC-plan

Het APC-plan is een totaalplan om alle goede elementen van de dieren op de boerderij te stimuleren en behouden en daarbij op natuurlijke wijze weerstand te bieden aan ‘plaagdieren’ die geen gewenste gast zijn op de boerderij. Met het APC-plan zorgen we namelijk voor meer biodiversiteit op onze boerderij. Door middel van het zaaien van een bloemenrand – waarmee wij hopen meer vlinders, insecten en bijen te verwelkomen. Daarnaast worden onder andere sluipwespen en roofvliegen ingezet ter bestrijding van vliegen die anders overlast voor onze koeien op de boerderij veroorzaken. Daarnaast zorgt het APC-plan voor vogelbroednestjes ter behoud van vogels die van nature in de Zeeuws-Vlaamse natuur voorkomen, op deze manier bieden wij hen een veilige plek om te broeden.  Voorbeelden hiervan zijn de Zwaluw en de torenvalk. Ook biedt het APC-plan nestkastjes voor vleermuizen en wordt er in de nabije toekomst een insectenhotel geplaatst.

 

  • De beste zorg voor onze dieren

Wij stellen hoge eisen aan de verzorging van onze koeien: ze krijgen het beste Osmose water te drinken, liggen in diepstrooisel boxen en lopen over een verzorgende mat de robot uit. Daarnaast lopen de koeien van het voorjaar tot het najaar lekker buiten in de wei. Het merendeel van de wei is een mengsel van meerdere soorten gras, witte en rode klaver en luzerne. Dit werkt in symbiose: alle verschillende grassen leveren een extra bijdrage aan de voeding van de koe, daarnaast is het ook nog eens extra smakelijk voor onze koeien. Ook telen we maïs voor de energievoorziening van de koeien, voederbieten als krachtvoer vervanging en veldbonen als vervanging van de sojaschroot. Voederbieten en maïs zijn gigantisch goed in het vastleggen van CO2, de veldbonen, klaver en luzerne leggen stikstof vast uit de lucht en hoeven daardoor minder tot niet bemest te worden.